Kde se nacházíte: Úvodní strana / Tipy / Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny
Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny
12.01.2013
Tip pro každodenní výživu je jednoduchý, 80% zásadotvorných potravin a 20% kyselinotvorných (příklad zdravé kompenzace: malá porce masa s velkou porcí zeleninového salátu).
Potraviny, které silně tvoří zásady:
- zeleninové šťávy
- pšeničné klíčky
- bylinkový čaj
- téměř všechna zelenina, kromě vařené ohřívané: listový salát, okurky, zelí, čerstvé pampelišky endivie
- rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkev,ředkvičky, kedlubny, pórek, polníček, lilek, celer, brambory, bílé fazole
- rukola, květák, brokolice, špenát, řepa a spousta jiných druhů omnimolekulární rostlinné potraviny např. WurzelKraft
- slunečnicová semena
- olivy, jablečný ocet, melasa
- zelené natě
Potraviny, které slabě tvoří zásady:
- plody fíky, rozinky, ovoce banány, citrony, pomeranče, melouny, třešně, hroznové víno
- meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky , avokádo a jiné
- podmáslí
- čerstvé syrové mléko
- quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka
- klíčky špaldy
- obilná káva
- med
- čočka, hrách, zelené a žluté fazole
- zelený čaj
Potraviny slabě tvořící kyseliny:
- ovocné šťávy
- lískové oříšky, vlašské ořechy, sladké mandle, burské a paraořechy
- pšeničná a žitná celozrnná mouka
- celozrnný chléb, knackebrot
- výrobky z celozrnného šrotu
- máslo, tvaroh, jogurt
- vařená, loupaná rýže
- švestky
Potraviny a poživatiny silně tvořící kyseliny:
- zrnková káva
- černý čaj
- alkohol, cigarety, pivo kromě Plzeňského
- všechny nápoje typu cola a limonáda
- živočišné bílkoviny: maso, uzeniny, ryby, korýši
- "fast food" a hotová jídla
- většina mléčných výrobků např.sýr tvrdý i tavený
- průmyslový cukr, sladidla a sladkosti
- bílá mouka a výrobky z ní, těstoviny
- chipsy, keksy, čokoláda
- chemikálie, postřiky, látky zvyšující trvanlivost potravin a zpracované potraviny
- majonéza, kečup
- vejce
Zpět na výpis