Kde se nacházíte:  Úvodní strana  /  Tipy  /  Vánoční pečení zdravěji.

Vánoční pečení zdravěji.

09.12.2020

Pracny

250g polohrubé mouky (část může být špaldové)
150g ovesných vloček
150g hnědého cukru (rozdrtit vtříštivém mlýnku na kávu a bude mletý)
150g tuku
70g slunečnicových a 70g dýňových semen (tříštivý mlýnek)
20g kakaa
½ čl kardamomu
Vločky můžeme nasucho opražit, i semínka. Vše smíchat a nechat půl hodiny odpočinout, do těsta můžeme přidat trochu vody. Plnit formičky a péct 160st. Zatepla vyklepnout.
Část pracen ve tvaru košíčků můžeme plnit 180g sušených opraných meruněk, 50g másla, 3 PL rostlinné smetany nebo neslazeného kondenzovaného mléka, 1 PL meruňkovice vše rozmixovat a naplnit, polít polevou, proužek sušené meruňky nahoru.

Celozrnné išlské dortíčky

200g CZ pšeničné mouky
50g pohankové mouky
70g přírodního cukru
40g ml. vlašských ořechů
150g tuku
2 PL kakaa
citronová kůra, špetka skořice, několik lžic vody
Zpracujeme těsto a necháme 2h vchladu odpočinout. Pak vyválíme na 4mm a vykrajujeme kolečka, pečeme při 155st. Plníme krémem: 50g tuku, 80g CZ pš.mouky- jíška, 80g cukru, ¼ l obilného mléka, 100g másla (Hery), 2 PL kakaa. Můžeme přidat oříšky, popř.snížit obsah másla. Poleva čokoládová.

Černé celozrnné trubičky

300g CZ pšeničné mouky
50g hl. sojové mouky
120g přír.cukru(tříštivý mlýnek)
180g tuku
30g kakaa
1 čl skořice, trochu vody
Těsto vyválíme na 2mm, rádýlkem na proužky a ovineme okolo kovových trubiček. Pečeme na suchém plechu při 160st 10 minut. Vlažné sejmeme, plníme krémem.

Úlky zpšeničných klíčků

200g pražených pšen.klíčků
50g sójové hl.mouky
180g cukru přír.
1 vejce, vanilk.cukr
Sójovou mouku i pšeničné klíčky opražíme na pánvi, prochladlé smícháme scukrem, vejcem a vtlačujeme do formiček. Koncem vařečky důlek, plníme jakýmkoliv krémem strochou vaj.koňaku nebo rumu a přilepíme na podstavec zpiškotu, nebo lineckého těsta.

Placičky skardamomem

2 bílky, špetka soli
100g přír.cukru, trochu kardamomu
200g strouhaného kokosu
150g čokolády 70%kakaa
1 PL ztuženého tuku
Ušleháme sníh a vše ostatní lehce přimícháme, tenčí placičky děláme lžící na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme 160st 10minut. Po vychladnutí vždy půlku kolečka namočíme vrozpuštěné čokoládě. Necháme ztuhnout.

Florentinky

150g strouhaných mandlí
100g lískových ořechů
100g citronátu
50g hladké CZ mouky
50g másla
50g kandovaných třešní
125g nebo méně přír.cukru
4 PL medu
1/8l rostlinné smetany
nastrouhaná kůra pomeranče, nebo citronu
čokoláda
Větší kusy pokrájíme na drobnější kousky a vše dohromady vaříme asi 2 minuty bez sypkých přísad. Pak přidáme mouku a strouhané mandle a tvarujeme malé hromádky na plech spečicím papírem. Pečeme při 160st 10-12 minut. Podstavečky florentinek namáčíme do čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a necháme ztuhnout.

Mrkváčky

2 hrnky ovesných vloček umletých
2 hrnky jemně strouhané mrkve
1 vejce, sůl, voda, 60g másla.
Tuhé těsto necháme zabalené vchladu odpočívat. Pak vyválíme plát 4mm silný a vykrajujeme obdélníčky na plech spečicím papírem a pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Spojujeme 2 kousky medem, nebo rybízovou zavařeninou.

Krtince

50g másla
130g ovesných vloček
100g medu
50g strouhaného kokosu
1 PL smetany, čokol.poleva
Na másle opražíme vločky, smícháme smedem a kokosem , smetanou. Malé kopečky tvarujeme do špičky a necháme zaschnout. Špičky namáčíme do čokolády a necháme ztuhnout.

Nepečené mlsky

Sušené švestky plníme mandlemi a zpoloviny máčíme včokoládě

Datle plníme marcipánovou hmotou.

Mezi hranaté oplatkové řezy natřeme směs 150g jakýchkoliv oříšků, 100g kandovaného nebo sušeného ovoce, 200g čokolády, 50g másla, 1 plechovku kondenzovaného mléka slazeného, semínka 50g, kterou jsme ve vodní lázni spojili. Zatížíme a druhý den pak nakrájíme na jakékoliv tvary.


Zpět na výpis