Kde se nacházíte: Úvodní strana / Tipy / Recepty na čínské pokrmy na besedě o Číně a Tibetu
Recepty na čínské pokrmy na besedě o Číně a Tibetu
07.04.2025
Knedlíčky Baozi
Těsto: 500g hl.mouky, 300 ml vlažné vody, 20ml oleje, 1 ČL soli, 1 ČL sušeného droždí.
Kynout 1h. Pak rozválet a udělat čtverečky, plnit náplní. Ještě nechat půl hodiny kynout.
Nejlépe na pařáku uvařit v páře podle druhu masa 20-40minut.
Náplň: nakrájet čínské zelí na malé kostičky cca 4 mm, posolit, nechat vypotit 30min, pak vodu slít.
Smíchat 400 g mletého vepřového masa (nebo směsi s hovězím, já dělám z krůtího ml.masa) s 3
jarními cibulkami na kolečka, 2 stroužky česneku nadrobno, 15g čerstvého zázvoru nastrouhat.
Promíchat se zelím, 1 PL tmavé sojové omáčky, 1 PL světlé sojové omáčky, nebo jen 2 PL tmavé,
1 PL bílého nebo rýžového vína, 1 ČL cukru, 10 g kukuřičného škrobu, 1 ČL čínské směsi pěti vůní
(koupené ve speciální prodejně Zlín nebo vyrobené z 1/4 ČL badyánu, 1/4 ČL skořice, 1/4 ČL anýzu,
1/4 ČL sečuánského pepře, 2 hřebíčky-vše rozmělnit v hmoždíři). Náplň propracujeme rukama a
dáme do lednice na dobu, než vykyne těsto.
Balíme do těsta a nahoře jakoby zatočíme, vznikne malý úhledný knedlíček.
A teď ještě ty kuličky z Tsampy.
Tsampu vyrobíme jednoduše tak, že opražíme bezpluchý ječmen cca 5 min a dobré pánvi bez tuku.
Po vychladnutí rozemeleme na mlýnku na obilí nebo v tříštivém na kávu. Vznikne mouka. Těžší než
vyrobení tsampy je sehnání bezpluchého ječmene. Zkoušela jsem v ZV ve Zlíně, měli poslední balíček.
V Holešově nebyl. Pokud tedy seženete, vyrobte si tsampu do zásoby. Je z ní vynikající kaše na snídani
taky karbenátky a její velkou výhodou je, že se už nemusí tepelně upravovat. A tady je recept na kuličky.
Dělala jsem z pětinásobné dávky, kuliček bylo asi 40 ks.
50g tsampy, 30g bílého jogurtu, 10g třtinového cukru moučky (tříštivý mlýnek), 10g citronové šťávy,
10g tekutého medu, 10g strouhaného kokosu, 10g mandlové mouky. Místo mandlové mouky lze přidat
nadrobené sušené ovoce-mango, maliny, jahody, ananas. Pokud se kuličky drolí, přidat vodu. Část
obalíme v kokosu, spirulině nebo sušeném prášku z červené řepy.
Dobrou chuť!
Zpět na výpis